Is airfryen echt gezonder dan gewoon frituren?

Op zondagavond eten wij vaak lekker een patatje met snacks. Sinds een half jaar frituren we onze friet niet, maar gebruiken we een airfryer. Airfryen zou gezonder zijn, omdat je geen vet of olie meer gebruikt. Is airfryen ook echt beter dan frituren voor je gezondheid? Lees snel verder voor het antwoord!

Hoe werkt airfryen? (1-2)

Het grootste verschil tussen airfryen en frituren is natuurlijk dat je hete olie vervangt met hete lucht om patat of snacks te garen. De zeer hete lucht zorgt ervoor dat het product uitdroogt en zo knapperig en gaar wordt. Om de frituursmaak en bruining van producten echt na te bootsen kan er een lepel olie worden toegevoegd, maar dit hoeft niet. Het tweede grote verschil tussen airfryen en frituren is de kooktijd. De tijd om friet te ‘bakken’ is bij de airfryer zo’n 15-20 minuten, terwijl als je het in de frituur gooit het maar 4-6 minuten duurt. De temperatuur van de frietjes wordt tijdens frituren een stuk hoger dan bij airfryen, dit draagt onder andere bij aan de langere tijd die nodig is voor het bakken.

Waarom zou airfryen gezonder zijn? (1-4)

In een studie waarbij het vetgehalte werd vergeleken tussen frituren en airfryen van friet werd overtuigend gevonden dat airfryen leidt tot veel lagere vetgehaltes. In 100 gram friet uit de airfryer zat 0.37-1.12 gram vet in vergelijking met een vetgehalte van 5.63-13.77 gram in friet uit de frituur. Op bevroren friet werd er zelfs een extra vet-verlagend effect gevonden van airfryen. Op bevroren friet wordt door de meeste fabrikanten namelijk een al klein laagje vet/olie aangebracht om te zorgen dat de friet bij frituren zo knapperig mogelijk wordt. Bij airfryen smelt dit laagje en komt het niet in de friet terecht. Het vetgehalte in bevroren friet met airfryen was uiteindelijk ook lager dan niet-bevroren friet. Airfryen leidt dus echt tot een lager vetgehalte in de friet dan frituren.

Een tweede onbekendere reden waarom airfryen gezonder kan zijn dan frituren is het acrylamide gehalte in airfryer-friet. Acrylamide is een stof die ontstaat als zetmeelrijke producten verhit worden boven 120 ℃. Acrylamide ontstaat doordat suikers uit het zetmeel reageren met bepaalde eiwitten. Deze reactie, de Maillard reactie, zorgt ook voor de bruine kleur van frietjes. Vooral in dierproeven is aangetoond dat acrylamide kankerverwekkend kan zijn en in hoge concentratie ook zenuwschade kan veroorzaken en invloed kan hebben op de vruchtbaarheid. Hoewel de meeste mensen met een normaal dieet waarschijnlijk geen hoge concentraties acrylamide binnenkrijgen probeert de Europese Unie wel door afspraken met onder andere fastfoodketens het acrylamide gehalte in voeding terug te brengen. Mensen die wel hogere concentraties acrylamide binnenkrijgen zijn mensen die veel frituren en veel koffie drinken en/of mensen die veel roken, want ook in koffie en sigarettenrook zit acrylamide.

Het acrylamide-gehalte in airfryer producten is uitvoerig onderzocht, omdat veel wetenschappers bang zijn dat er juist een hoger acrylamide-gehalte in deze producten zit doordat het product juist langer bloot wordt gesteld aan hoge temperaturen. Echter in een studie waarbij het acrylamide gehalte werd vergeleken tussen frituren en airfryen werd juist gevonden dat airfryen leidt tot veel lagere acrylamide gehaltes in friet. Waarschijnlijk wordt de acrylamide vorming bij airfryen geremd door de vochtige lucht in de airfryer.

Zorgt airfryen ook voor beter behoud van voedingsstoffen in de friet? (5)

In aardappels zitten veel verschillende voedingsstoffen en antioxidanten. De manier van bereiden van de aardappels heeft effect op de hoeveelheid voedingsstoffen en antioxidanten die overblijven. In een grote studie werden de effecten van koken, stomen, bakken, wokken, magnetron garen, frituren en airfryen getest op het behoud van voedingswaarde in een speciaal merk aardappels (paarse aardappels). Deze aardappels hebben extra veel goede voedingsstoffen en antioxidanten waardoor het makkelijker werd om de effecten te onderzoeken.

Zowel wokken, frituren en airfryen zorgde voor een toename van vetgehalte in de aardappels, terwijl koken, stomen en garen met de magnetron dit niet deden. Voor het vetgehalte waren arifryen en wokken wel beter dan frituren. In aardappels zit ook een hoop vitamine C. Airfryen, frituren en wokken zorgde voor de grootste verliezen in vitamine C, bij airfryen zelfs zo’n 90% verlies. Stomen en met de magnetron garen zorgde voor de minste verliezen (7-20% verlies) ten opzichte van rauwe aardappel. Naast vitamine C bevatten deze aardappels ook veel andere antioxidanten. Wokken, bakken, airfryen en frituren zorgde ook weer voor de grootste verliezen van antioxidanten. Voor airfryen was dit zo’n 32% verlies, terwijl bij normaal frituren dit 14% was. Koken en stomen zorgden voor het minste verlies (7-11%). Airfryen is dus niet de beste manier om voedingsstoffen te behouden uit de aardappel, frituren is voor bijvoorbeeld antioxidanten en vitaminen behoud zelfs beter.

Conclusie

Airfryen is op meerdere vlakken gezonder dan frituren. Airfryen zorgt voor een lager vetgehalte en lager acrylamide gehalte in de producten. Het gebruik van bevroren frietjes in de airfryer leidt dan zelfs tot het laagste vetgehalte. Acrylamide, een schadelijke stof die ontstaat bij verhitten van zetmeelrijke producten, wordt minder geproduceerd door gebruik te maken van airfryen. Voor het behoud van voedingsstoffen is airfryen, maar ook frituren, niet de beste manier om aardappels te eten, dan kun je beter stomen of koken. Echter, als je net als ik een frietje op zijn tijd best wel lekker vindt, dan is airfryen wel de beste keuze! Wij hebben thuis deze airfryer van inventum, die perfect werkt en niet heel duur is.

  • Sansano M, Juan-Borrás M, Escriche I, Andrés A, Heredia A. Effect of Pretreatments and Air-Frying, a Novel Technology, on Acrylamide Generation in Fried Potatoes. J Food Sci [Internet]. 2015 May [cited 2017 Nov 19];80(5):T1120–8. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25872656
  • Andrés A, Arguelles Á, Castelló ML, Heredia A. Mass Transfer and Volume Changes in French Fries During Air Frying. Food Bioprocess Technol [Internet]. 2013 Aug 2 [cited 2017 Nov 19];6(8):1917–24. Available from: http://link.springer.com/10.1007/s11947-012-0861-2
  • Pelucchi C, Bosetti C, Galeone C, La Vecchia C. Dietary acrylamide and cancer risk: An updated meta-analysis. Int J Cancer [Internet]. 2015 Jun 15 [cited 2017 Nov 19];136(12):2912–22. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25403648
  • Acrylamide | Voedingscentrum [Internet]. [cited 2017 Nov 19]. Available from: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/acrylamide.aspx
  • Tian J, Chen J, Lv F, Chen S, Chen J, Liu D, et al. Domestic cooking methods affect the phytochemical composition and antioxidant activity of purple-fleshed potatoes. Food Chem [Internet]. 2016 Apr 15 [cited 2017 Nov 19];197:1264–70. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26675866

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s