Is het echt nodig om 2 liter water per dag te drinken?

Wie heeft er tegenwoordig altijd een flesje met water mee naar het werk, naar school of eigenlijk altijd? Ik denk dat een hoop van jullie hier ja op kunnen zeggen. Genoeg water drinken is namelijk gezond en we drinken allemaal te weinig water wordt ons vaak verteld. Maar is dit eigenlijk wel waar? Wie heeft dat bedacht dat 2 liter water drinken per dag gezond is? Is er wel wetenschappelijk onderzoek dat dit ondersteunt? Is het echt gezond om 2 liter water te drinken of kan het ook schadelijk zijn? In dit artikel mijn verrassende zoektocht naar de antwoorden op deze vragen!

Waar komt die 2 liter drinken vandaan?[1-3]

Eigenlijk weet niemand precies waar de mythe van 2 liter water drinken per dag vandaan komt. De eerste keer dat het in een richtlijn op duikt is in de richtlijn van the National Research Council uit de Verenigde Staten (het Voedingscentrum van de Verenigde Staten). Daarin werd gezegd: “Een hoeveelheid van 2,5 liter water per dag per volwassen wordt aanbevolen in de meeste omstandigheden. Dit komt neer op gemiddeld 1 ml water per ingenomen calorie. Echter, veel van het benodigde vocht bevindt zich al in bereide etenswaren.” De uiteindelijke 2 liter komt waarschijnlijk van de ooit toonaangevende voedingsdeskundige Frederick J. Stare uit 1970. Hij raadde iedere volwassen aan om minimaal 6-8 glazen per dag te drinken. Deze uitspraak werd door hem echter niet onderbouwd met wetenschappelijke experimenten. Van de jaren 90 is de 2 liter water regel echter wel consequent in een heleboel voedingsrichtlijnen verschenen. Dat mensen na het invoeren van deze richtlijnen ook meer zijn gaan drinken is wel bewezen.

Is er bewijs voor de gezonde effecten van 2 liter water drinken per dag? [2-7]

In een onderzoek bij scholieren en studenten in Nederland kwam naar voren dat ongeveer 50% altijd een flesje water bij zich had, maar dat slechts 5% van hen ook 2 liter water per dag dronk. Ook hier waren veel gehoorde argumenten voor veel water drinken: “Goed voor een mooie huid.”, “Het is goed om het lichaam door te spoelen.”, “Je valt er vanaf”, “Als je dorst hebt, ben je al te laat.”

Veel water drinken is goed voor de huid

In een Duitse studie onderzochten wetenschappers deze stelling. Ze gaven 93 proefpersonen 2 weken lang ofwel 2,25 liter kraanwater of bronwater per dag en keken dan naar de dikte van de huid, de pH van de huid, hoe de huid en de cellen van de huid eruit zagen. Zij vonden dat meer water drinken wel invloed heeft op de dikte van de huid, maar niet op de pH of hoe de huid eruit zag.  Dus ze zagen niet minder rimpels of oneffenheden bijvoorbeeld. Nu is 2 weken veel water drinken misschien wel wat kort om dit echt te concluderen. Hopelijk worden er in de toekomst nog studies gedaan die wat langer doorgaan om echt een effect op bijvoorbeeld rimpels te onderzoeken.

Je valt er vanaf

Veel water drinken zou volgens sommige zorgen dat je sneller vol zit en zo zorgen dat je over de hele dag minder eet. Tot nu toe zijn er een aantal kleine studies gedaan naar het effect van water drinken en de calorie inname. In een studie uit 2009 werd aan mensen met overgewicht een dieet voorgesteld waarbij ze voor elke maaltijd 500 ml water moesten drinken. Dit leidde wel tot een iets lagere calorie inname in vergelijking met de hoeveelheid calorieën die de mensen aten als ze niet van tevoren 500 ml water dronken. Water drinken lijkt dus wel een iets voller gevoel te geven. Deze studie is wel gedaan bij mensen met al fors overgewicht en tussen de 55 en 75 jaar. Er zullen nog meer studies moeten worden gedaan om te kijken of water drinken ook overgewicht zou kunnen voorkomen bijvoorbeeld.

Veel water drinken reinigt je lichaam

De nieren zijn de filters van het lichaam en zorgen dat afvalstoffen en stoffen die je te veel hebt worden uitscheiden via de urine. Om alles goed te filteren hebben je nieren water nodig. Onder normale omstandigheden hebben de nieren minimaal 500 ml water nodig om al deze afvalstoffen goed uit te scheiden. Als je gaat zweten of op andere manieren veel water verliest (met diarree bijvoorbeeld) kun je soms gemakkelijk 1,5 liter of meer water verliezen. In deze situaties moet er dus meer water gedronken worden om dit verlies enigszins te compenseren zodat er minimaal 500 ml overblijft voor de nieren.

Als je dorst hebt ben je al te laat

Frederick J. Stare, de voedingsdeskundige uit 1970, gaf ook in een van zijn boeken aan dat je genoeg moet drinken, want als je dorst hebt ben je al te laat. Deze uitspraak hoor je ook nu nog vaak, maar is dat wel waar? Daar kan ik met zekerheid op antwoorden: “dat is niet waar!” In een studie waar werd gekeken naar het gevoel van dorst en uitdroging werd gevonden dat dorst al veel eerder aanwezig is dan uitdroging. Het gevoel van dorst is dus eigenlijk een beschermende maatregel van het lichaam. Bij dorst wil je drinken en voorkom je uitdroging en is het dus niet dat je al uitgedroogd bent!

Is te veel water drinken dan slecht? [3, 6]

Zoals hierboven genoemd is er dus maar weinig hard bewijs voor gezonde effecten van 2 liter water drinken per dag voor volwassenen. Kan het dan kwaad als je het wel doet? Nee dat dan ook niet..  Als jouw nieren goed werken scheiden zij het teveel aan water gewoon uit. Echter er zijn wel situaties waar te veel water drinken niet goed is, denk aan marathonlopers. Bij marathons zijn meerdere malen lopers onwel geworden omdat ze te veel water hadden gedronken. Hoe kan dit dan? Marathonlopers verliezen niet alleen water, maar ook zouten bij het zweten. Zouten in het bloed helpen het lichaam en de cellen om water vast te houden, want zout trekt water aan.  Als je dus heel veel water en zout verliest en dit alleen maar aanvult met water is het lichaam niet in staat om het water vast te houden, want hier is dat zout voor nodig. Bij veel waterverlies via zweet of zoals eerder ook genoemd diarree, is het goed om het water tekort aan te vullen, maar zorg dan wel dat je ook genoeg zout binnen krijgt, want dit verlies je ook.

Conclusie

Het drinken van 2 liter water per dag in de meeste omstandigheden niet nodig. Niemand weet eigenlijk waar deze 2 liter vandaan komt en er is niet veel hard bewijs dat de gezonde effecten van veel water drinken ondersteunt. Hoeveel water moet ik dan drinken? Hierop zeg ik: laat je vooral leiden door je eigen lichaam! Vertrouwen op je dorstgevoel is namelijk prima! Je hoeft echter ook niet bang te zijn dat je te veel drinkt, want gezonde nieren kunnen dit makkelijk aan en scheiden het te veel aan water gewoon uit. Dus als je wilt uitproberen of water voor jouw huid werkt of helpt om minder te eten op een dag is dit dus niet gevaarlijk!

 

  1. Hegsted, D.M. (2004). Fredrick John Stare (1910-2002). J Nutr 134, 1007-1009.
  2. Rosner, M. (2015). Dispelling Hydration Myths With Dr. Mitchell Rosner.
  3. Meinders, A.J., and Meinders, A.E. (2010). [How much water do we really need to drink?]. Ned Tijdschr Geneeskd 154, A1757.
  4. Dennis, E.A., Dengo, A.L., Comber, D.L., Flack, K.D., Savla, J., Davy, K.P., and Davy, B.M. (2010). Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults. Obesity (Silver Spring) 18, 300-307.
  5. Robertson, G.L., Shelton, R.L., and Athar, S. (1976). The osmoregulation of vasopressin. Kidney Int 10, 25-37.
  6. Valtin, H. (2002). “Drink at least eight glasses of water a day.” Really? Is there scientific evidence for “8 x 8”? Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol 283, R993-1004.
  7. Williams, S., Krueger, N., Davids, M., Kraus, D., and Kerscher, M. (2007). Effect of fluid intake on skin physiology: distinct differences between drinking mineral water and tap water. Int J Cosmet Sci 29, 131-138.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s