De 2 grootste gezondheidsvoordelen van gedroogd fruit

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van gedroogd fruit. Hoewel er veel tegenstanders zijn van gedroogd fruit door de toename van suiker door het drogingsproces, heeft gedroogd fruit twee enorme gezondheidsvoordelen omdat ook de concentratie van anti-oxidanten en kalium toeneemt door het drogingsproces. In dit artikel leg ik uit hoe anti-oxidanten en kalium  kunnen leiden tot gezondheidsvoordelen.

Gedroogd fruit en anti-oxidanten (1-4)

In de afgelopen tientallen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van fruit op het risico op verschillende soorten kanker. Vooral fruit zoals bessen, vijgen, kakivruchten, granaatappel, avocado, mango en kiwi’s lijken stoffen te bevatten die mogelijk kunnen beschermen tegen kanker. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

De meeste soorten kanker worden veroorzaakt door schade en meerdere fouten in het DNA van een cel, waardoor de cel ontspoort en ongecontroleerd gaat delen. Er zijn veel verschillende factoren die kunnen zorgen voor DNA schade. Eén factor die kan zorgen voor DNA schade is oxidatieve stress. Elke cel in ons lichaam is zelfvoorzienend in energie en heeft een eigen energiefabriek. Bij de productie van energie komen echter ook rest-producten vrij, reactive oxygen species (ROS) genoemd. Deze ROSs kunnen schadelijk zijn voor de cel en DNA schade veroorzaken. Elke cel heeft ook een eigen opruimdienst voor ROS, maar soms komen er zoveel ROS vrij dat de opruimdienst het niet meer kan bolwerken. De opruimdienst raakt in de stress, dit noemen we dan ook wel oxidatieve stress. Oxidatieve stress kan leiden tot DNA schade. Er zijn tot nu toe vooral een aantal omgevingsfactoren bekend die kunnen leiden tot oxidatieve stress, zoals roken, te veel uv-licht en luchtvervuiling. Om oxidatieve stress tegen te gaan kunnen anti-oxidanten uit voeding mogelijk helpen. In het bovengenoemde fruit zitten vooral heel veel anti-oxidanten in de vorm van polyphenolen. Nu zitten deze polyphenolen in grote hoeveelheden in vers fruit, maar er is gebleken dat zodra het fruit wordt gedroogd, deze polyphenolen nog geconcentreerder worden. Gedroogd fruit is dus een goede bron van anti-oxidanten en heeft zo mogelijk kankerbeschermende effecten, omdat het kan helpen DNA schade te voorkomen. Naast een rol van oxidatieve stress in het ontstaan van kanker, draagt het mogelijk ook bij aan het ontstaan van ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.

Gedroogd fruit en hoge bloeddruk (4-6)

Ongeveer 1 miljard mensen wereldwijd hebben een te hoge bloeddruk. Iedereen van ons heeft een kans van boven de 90% dat we op een punt in ons leven een te hoge bloeddruk krijgen. Een te hoge bloeddruk is weer een grote risicofactor voor hart- en vaatziekten. Te veel keukenzout (natriumchloride) binnenkrijgen is al lang bekend als een grote risicofactor voor een hoge bloeddruk. In het Westerse dieet zit over het algemeen 9-12 gram zout. Minderen in zout (tot 3-4 gram per dag, liefst onder de 2 gram) of helemaal zoutarm eten kan je bloeddruk enorm verlagen.

Naast keukenzout speelt een ander zout echter ook een rol in het beïnvloeden van de bloeddruk, namelijk kalium. De rol van kalium is minder bekend en is eigenlijk tegenovergesteld aan die van natrium. Kalium kan juist zorgen voor een bloeddrukverlaging, zeker in een situatie waarin ook veel keukenzout wordt ingenomen.  In de vele studies naar de relatie tussen kalium en bloeddruk werd gevonden dat je zo’n 90-120 mmol kalium per dag moet eten om dit bloeddrukverlagend en anti-zout effect te krijgen. 90-120 mmol per dag komt neer op 3500 tot 4700 mg kalium per dag en dat is aardig wat. Nu zit er gelukkig in zuivelproducten, brood, aardappelen en dranken zoals koffie al best wat kalium. In gedroogd fruit zitten echter helemaal behoorlijke hoeveelheden kalium. In een portie gedroogde vijgen van 100 gram zit al zo’n 609 mg kalium. Gedroogd fruit kan dus een goede aanvulling op je normale eetpatroon zijn om meer kalium binnen te krijgen en de effecten van te veel aan tafelzout tegen te gaan.

Conclusie

Gedroogd fruit is een goede bron van anti-oxidanten en kalium. Anti-oxidanten kunnen je lichaam een handje helpen bij het opruimen van schadelijke restproducten van onze eigen energieproductie. Kalium heeft een bloeddrukverlagend effect. Probeer dus elke week ook een aantal dagen je voeding aan te vullen door een handje of 2 gedroogd fruit te eten. Natuurlijk kun je gedroogd fruit ook in koekjes of avondmaaltijden verwerken!

  1. Hussain T, Tan B, Yin Y, Blachier F, Tossou MCB, Rahu N. Oxidative Stress and Inflammation: What Polyphenols Can Do for Us? Oxid Med Cell Longev [Internet]. 2016 Sep 22 [cited 2017 Sep 28];2016:1–9. Available from: https://www.hindawi.com/journals/omcl/2016/7432797/
  2. Vinson JA, Zubik L, Bose P, Samman N, Proch J. Dried fruits: excellent in vitro and in vivo antioxidants. J Am Coll Nutr [Internet]. 2005 Feb [cited 2017 Sep 27];24(1):44–50. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15670984
  3. Moneim AEA. Oxidant/Antioxidant imbalance and the risk of Alzheimer’s disease. Curr Alzheimer Res [Internet]. 2015 [cited 2017 Sep 28];12(4):335–49. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25817254
  4. Vinson JA. The functional food properties of figs. 1999 [cited 2017 Sep 28];82(2). Available from: http://figs4fun.com/Links/FigLink476.pdf
  5. Adrogué HJ, Madias NE. Sodium and potassium in the pathogenesis of hypertension. Curr Opin Nephrol Hypertens [Internet]. 2016 Dec [cited 2017 Sep 28];26(2):1. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27906749
  6. Aburto NJ, Hanson S, Gutierrez H, Hooper L, Elliott P, Cappuccio FP. Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses. BMJ [Internet]. 2013 Apr 3 [cited 2017 Sep 28];346:f1378. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23558164

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s