Kunnen glucosamine en chondroïtine supplementen beschermen tegen gewrichtsslijtage?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende voedingssupplementen die je volgens  verschillende fabrikanten kunnen beschermen tegen allerlei ziekten. Glucosamine en chondroïtine worden aanbevolen om elke dag te nemen om te zorgen dat je gewrichten gezond blijven. De supplementen zijn vrij prijzig met zo’n 25 euro voor 90 capsules waarbij je eigenlijk 3-4 capsules per dag moet nemen. Zijn de supplementen echt zo goed voor je gewrichten en zijn ze dus hun geld waard? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat doen glucosamine en chondroïtine normaal? (1–6)

Glucosamine en chondroïtine zijn bouwstoffen voor verschillende belangrijke stoffen in kraakbeen van gewrichten en gewrichtsvloeistof. Glucosamine en chondroïtine zijn eigenlijk een aminosuikers die door het lichaam verwerkt wordt in glycosamineglycanen (GAGs). Deze GAGs zijn belangrijk voor kraakbeen en gewrichtsvloeistof omdat ze water aantrekken en zo dus zorgen voor geleiachtige structuren. Doordat kraakbeen en gewrichtsvloeistof geleiachtig zijn verdelen ze de druk bij bewegen gelijkmatig over het gewrichtsoppervlakte en voorkomen zo schade. Glucosamine en chondroïtine lijken echter nog meer positieve effecten te hebben. In meerdere dierenstudies werd namelijk gevonden dat glucosamine en chondroïtine een goed effect hebben op herstellen en beschermen van gewrichten en mogelijk ook ontstekingsremmend werken. Maar is dit bij mensen ook zo?

Glucosamine en chondroïtine kunnen pijn verlichten bij gewrichtsslijtage(1,2,7)

Er is veel onderzoek gedaan naar het gebruik van glucosamine en chondroïtine in de behandeling van gewrichtsslijtage (medische term: artrose). Beide supplementen, al dan niet gecombineerd, hebben vooral een goed effect op pijn. Zowel in Europa als in de VS zijn glucosamine en chrondrotoïne goed gekeurd als medicatie bij gewrichtsslijtage om pijn te verminderen. In een studie waarbij ze glucosamine (1500 mg/dag) vergeleken met een placebo en paracetamol was glucosamine even goed als paracetamol in het verminderen van pijn bij knieslijtage.

Hoe het komt dat de supplementen de pijn verminderen is niet helemaal duidelijk. Zowel chondroïtine en glucosamine hebben namelijk maar een heel klein effect op daadwerkelijke voortgang slijtage van het gewricht. De röntgenfoto’s van patiënten met gewrichtsslijtage die glucosamine of chondroïtine al voor ongeveer 3 jaar gebruikten waren maar iets minder verslechterd dan patiënten zonder glucosamine en chondroïtine. Belangrijk om te weten, deze resultaten zijn wel alleen bij glucosaminesulfaat en chrondrotoïnesulfaat en niet bij glucosaminehydrochloride. De meeste supplementen op de markt gebruiken de sulfaat vorm, maar niet allemaal. Als je gewrichtsslijtage hebt, en dan vooral bij knieslijtage, kan het nemen van glucosamine en chondroïtine helpen voor de pijn, maar neem dan wel de sulfaat-vorm.

Kunnen glucosamine en chrondroïtine ook gewrichtsslijtage voorkomen?(8,9)

Nu is de volgende vraag (en in mijn ogen de belangrijkste vraag): ‘kun je met glucosamine en/of chrondotoïne ook gewrichtsslijtage voorkomen?’. Een onderzoeksgroep uit Rotterdam heeft hier meerdere studies naar gedaan met wisselende resultaten. Zij vergeleken bij vrouwen met overgewicht (tussen 50-60 jaar) de effecten van glucosaminesulfaat met meer bewegen en een dieet in het voorkomen van gewrichtsslijtage. Zij volgden deze vrouwen voor 6-7 jaar en na de eerste 3 jaar leken de resultaten positief. In de groep met vrouwen met glucosamine werd er minder gewrichtsslijtage van de knieën gezien dan in de groep die een dieet volgde en gestimuleerd werd om meer te bewegen. Afgelopen april werden echter de resultaten na 6-7 jaar gepubliceerd waarin duidelijk wordt dat op de lange termijn echter afvallen van >5 kg veel meer effect (zo’n 60% minder kans!) heeft op het voorkomen van gewrichtsslijtage dan de glucosamine supplementen. Naar chondroïtine zijn er nog studies gedaan of er een preventief effect is.

Hoe veilig zijn glucosamine en chondroïtine supplementen? (4,6)(10-11)

Er zijn in de afgelopen 10 jaar bijna geen bijwerkingen gevonden van de supplementen. In dierstudies naar de supplementen werd echter wel gevonden dat bij langdurig gebruik het wel voor nierschade kan zorgen en mogelijk de suikerstofwisseling en cholesterolverwerking negatief kan beïnvloeden. Of deze effecten bij mensen ook zo zijn is nog niet geheel duidelijk, maar gebruik van vooral glucosamine moet goed worden overlegd met de dokter als je suikerziekte hebt of een hoog cholesterol.

Conclusie

Glucosamine en chondroïtine zijn tegenwoordig veel aanbevolen supplementen om je gewrichten gezond te houden door vooral fabrikanten, maar het is niet aangetoond dat zij gewrichtsslijtage kunnen voorkomen. Je kunt je gewrichten veel beter beschermen door wat kilo’s af te vallen. Helaas is dit natuurlijk een stuk moeilijker dan gewoon elke dag een pilletje nemen. Als je al last hebt van bijvoorbeeld een versleten knie, kunnen beide supplementen wel zorgen voor pijnverlichting, maar ook paracetamol doet dit en dat is een stuk goedkoper! Wil je toch glucosamine of chondroïtine proberen bij gewrichtsslijtage bespreek dit dan even met huisarts, want bij suikerziekte of een hoog cholesterol kan het mogelijk gevaarlijk zijn.

 1. Towheed T, Maxwell L, Anastassiades TP, Shea B, Houpt J, Welch V, et al. Glucosamine therapy for treating osteoarthritis. In: Towheed T, editor. Cochrane Database of Systematic Reviews [Internet]. Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd; 2005 [cited 2017 Sep 24]. Available from: http://doi.wiley.com/10.1002/14651858.CD002946.pub2
 2. Singh JA, Noorbaloochi S, MacDonald R, Maxwell LJ. Chondroitin for osteoarthritis. In: Singh JA, editor. Cochrane Database of Systematic Reviews [Internet]. Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd; 2015 [cited 2017 Sep 24]. Available from: http://doi.wiley.com/10.1002/14651858.CD005614.pub2
 3. Bak Y-K, Lampe JW, Sung M-K. Effects of dietary supplementation of glucosamine sulfate on intestinal inflammation in a mouse model of experimental colitis. J Gastroenterol Hepatol [Internet]. 2014 May [cited 2017 Sep 24];29(5):957–63. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24325781
 4. Ali AA, Lewis SM, Badgley HL, Allaben WT, Leakey JEA. Oral glucosamine increases expression of transforming growth factor β1 (TGFβ1) and connective tissue growth factor (CTGF) mRNA in rat cartilage and kidney: Implications for human efficacy and toxicity. Arch Biochem Biophys [Internet]. 2011 Jun 1 [cited 2017 Sep 24];510(1):11–8. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21466783
 5. Gibson M, Li H, Coburn J, Moroni L, Nahas Z, Bingham C, et al. Intra-articular delivery of glucosamine for treatment of experimental osteoarthritis created by a medial meniscectomy in a rat model. J Orthop Res [Internet]. 2014 Feb [cited 2017 Sep 24];32(2):302–9. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24600703
 6. Henrotin Y, Mobasheri A, Marty M. Is there any scientific evidence for the use of glucosamine in the management of human osteoarthritis? Arthritis Res Ther [Internet]. 2012 Jan 30 [cited 2017 Sep 24];14(1):201. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22293240
 7. Herrero-Beaumont G, Ivorra JAR, del Carmen Trabado M, Blanco FJ, Benito P, Martín-Mola E, et al. Glucosamine sulfate in the treatment of knee osteoarthritis symptoms: A randomized, double-blind, placebo-controlled study using acetaminophen as a side comparator. Arthritis Rheum [Internet]. 2007 Feb [cited 2017 Sep 24];56(2):555–67. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17265490
 8. de Vos BC, Landsmeer MLA, van Middelkoop M, Oei EHG, Krul M, Bierma-Zeinstra SMA, et al. Long-term effects of a lifestyle intervention and oral glucosamine sulphate in primary care on incident knee OA in overweight women. Rheumatology [Internet]. 2017 Aug 1 [cited 2017 Sep 24];56(8):1326–34. Available from: https://academic.oup.com/rheumatology/article-lookup/doi/10.1093/rheumatology/kex145
 9. Runhaar J, Van Middelkoop M, Reijman M, Willemsen S, Oei EH, Vroegindeweij D, et al. Prevention of Knee Osteoarthritis in Overweight Females: The First Preventive Randomized Controlled Trial in Osteoarthritis. Am J Med [Internet]. 2015 [cited 2017 Sep 24];128:888–895.e4. Available from: http://www.amjmed.com/article/S0002-9343(15)00244-2/pdf
 10. Effect of oral glucosamine sulfate on serum leptin levels in human subjects. Nutrition [Internet]. 2004 Mar 1 [cited 2017 Sep 24];20(3):321–2. Available from: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900703002788?via%3Dihub
 11. Zorginstituut Nederland. glucosamine | Farmacotherapeutisch Kompas [Internet]. [cited 2017 Sep 24]. Available from: https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/g/glucosamine

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s