Thee met ‘echte’ suiker heeft een anti-stress effect

In een van mijn favoriete series The Big Bang Theory biedt Sheldon zijn gasten vaak een hete drank als zij zich in een crisis bevinden. Er is veel onderzoek gedaan naar  effecten van voedsel op onze gemoedstoestand. In dit korte artikel beschrijf ik de effecten van suiker en suikervervangers in thee om acute stress tegen te gaan.

Voor een voorbeeld in the Big Bang Theory: “Did you offer him a hot beverage?”

Smaak wordt beïnvloed door je gevoel(1,2)

Hoe iets smaakt is niet alleen afhankelijk van de chemische en fysieke samenstelling van wat je eet, maar ook van jouw eigen psychologische toestand. In een Japanse studie naar smaak en de invloed van de gemoedstoestand van de proefpersonen, werd gevonden dat tijdens stress smaken minder sterk worden ervaren en minder lang blijven hangen. De verschillende smaken kunnen vice versa ook een effect hebben op hoe je je daarna voelt.

Thee met echte suiker werkt als anti-stress middel(2)

In een studie naar de effecten van thee in acute stresssituaties werd gevonden dat vooral thee met ‘echte’ suiker een kalmerend gevoel gaf en de stress bij proefpersonen verminderden.  Er werden vier theeën getest met toevoeging van ‘echte’ suiker (sucrose), stevia, sucralose (kunstmatige zoetstof E955) of thee zonder toevoeging. De proefpersonen  kregen de thee op zowel no-stress als stress dagen. Alle theeën smaakten even zoet op een stress dag als een no-stress dag, waarbij de stevia-gezoete thee over het algemeen wel als zoetst werd ervaren. Alleen thee met echte suiker zorgde op een stress dag voor minder stress, de andere zoetmakers hadden geen enkel effect op het stress gevoel van de proefpersonen.

Hoe leidt echte suiker tot een kalmerend effect? (2,3)

Dat thee met echte suiker als enige een effect heeft op het stress gevoel van de proefpersonen ligt waarschijnlijk aan het aantal calorieën dat de thee bevat. Zowel stevia als sucralose zijn zoetstoffen die geen calorieën bevatten. De thee met echte suiker activeert door de calorieën het voedselbeloning pad (‘food-reward path’) in het brein. Als gevolg krijg je meteen een beter gevoel.

Conclusie

Wanneer je een stressvolle dag hebt op je werk, kun je best een kopje thee nemen met een klontje suiker (geen 10 natuurlijk). Dit is dan misschien een geval waar de voordelen opwegen tegen de nadelen…

  1. Nakagawa M, Mizuma K, Inui T. Changes in taste perception following mental or physical stress. Chem Senses [Internet]. 1996 Apr [cited 2017 Sep 13];21(2):195–200. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8670698
  2. Samant SS, Wilkes K, Odek Z, Seo H-S. Tea-induced calmness: Sugar-sweetened tea calms consumers exposed to acute stressor. Sci Rep [Internet]. 2016 Nov 16 [cited 2017 Sep 13];6:36537. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27848976
  3. Frank GKW, Oberndorfer TA, Simmons AN, Paulus MP, Fudge JL, Yang TT, et al. Sucrose activates human taste pathways differently from artificial sweetener. Neuroimage [Internet]. 2008 Feb [cited 2017 Sep 13];39(4):1559–69. Available from: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S105381190701004X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s