Hoe schadelijk is fipronil?

In de afgelopen maanden heeft het ‘Fipronil-schandaal’ de gemoederen in Nederland flink bezig gehouden. Ik durfde op een gegeven moment ook geen eieren meer te kopen.. Maar wat is fipronil eigenlijk en hoe schadelijk is het als je het binnenkrijgt?

Wat is fipronil? (1,2)

Fipronil is een insecticide dat al sinds de jaren 90 wordt gebruikt. Het kan vrij specifiek insecten doden en is minder schadelijk voor zoogdieren dan sommige andere insecticiden. Er is maar  beperkte informatie beschikbaar over wat er gebeurt als je te veel fipronil binnenkrijgt. De meeste informatie is verkregen uit studies met dieren.

Fipronil-vergiftiging (1)

De meeste informatie over het binnenkrijgen van te veel fipronil komt uit Sri Lanka. Hier hebben dokters een aantal beschrijvingen verzameld van 7 patiënten met een fipronil-vergiftiging. Twee van deze patiënten waren duizelig, misselijk of hadden pijn op de borst. Drie patiënten hadden nergens last van ondanks dat ze soms hele grote hoeveelheden fipronil hadden binnengekregen (tot wel 50 ml!). Twee patiënten kregen epileptische aanvallen. Alle patiënten waren wel snel hersteld en het fipronil gehalte in het bloed zakte snel na opname in het ziekenhuis. Alle patiënten konden uiteindelijk zonder blijvende schade het ziekenhuis uit.

Hoeveel fipronil kregen wij binnen? (2-4)

Het RIVM bericht dat de maximale hoeveelheid die je op korte termijn mag binnenkrijgen licht overschreden kan zijn als je de aanbevolen hoeveelheid eieren hebt gegeten. Deze eieren moet dan ook allemaal wel de sporen van fipronil bevatten. De maximale hoeveelheid resten fipronil per kilo eieren mag wettelijk 0.005 mg/kg zijn. Een groot ei weegt ongeveer 50-60 mg. Indien je 1 ei hebt gegeten kan er dus theoretisch gezien 0,0003 mg fipronil op hebben gezeten. De dagelijks aanvaardbare inname is 0,0002 mg per kilo dat je weegt. Dus uiteindelijk moet je daarvoor moet je als volwassen toch nog een hoop eieren eten om dat te overschrijden. Het wordt wel al iets gevaarlijker voor zeer jonge kinderen. Deze richtlijnen (zoals de dagelijks aanvaardbare inname) zijn zoals eerder gezegd vaak gebaseerd op studies met dieren en bij het bepalen van de waardes wordt vaak nog een ruime marge genomen.  Dus waarschijnlijk ligt de gevaarlijke dagelijks aanvaardbare dosering fipronil nog iets hoger.

Conclusie

Fipronil kan schadelijk zijn als je het in enorme hoeveelheid (50 ml of meer) binnenkrijgt. De kleine hoeveelheid fipronil die wij met het eten van mogelijk besmette eieren hebben binnengekregen, heeft waarschijnlijk weinig effect. Er is niet veel informatie beschikbaar of fipronil in kleine hoeveelheden over langere tijd schadelijk kan zijn. Maar laten we er maar vanuit gaan dat er na dit schandaal ook geen fipronil meer wordt gebruikt in de eierenbusiness…

  1. Mohamed F, Senarathna L, Percy A, Abeyewardene M, Eaglesham G, Cheng R, et al. Acute Human Self‐Poisoning with the N ‐Phenylpyrazole Insecticide Fipronil—a GABA A ‐Gated Chloride Channel Blocker. J Toxicol Clin Toxicol [Internet]. Taylor & Francis; 2004 Jan 12 [cited 2017 Sep 5];42(7):955–63. Available from: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1081/CLT-200041784
  2. WHO | Inventory of evaluations performed by the Joint Meeting on Pesticide Residues (JMPR). [Internet]. [cited 2017 Sep 5]. Available from: http://apps.who.int/pesticide-residues-jmpr-database/pesticide?name=FIPRONIL
  3. Fipronil in eieren – RIVM [Internet]. [cited 2017 Sep 5]. Available from: http://rivm.nl/Onderwerpen/F/Fipronil_in_eieren/Fipronil_in_eieren
  4. EU Pesticides database – European Commission [Internet]. [cited 2017 Sep 5]. Available from: http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/public/?event=pesticide.residue.CurrentMRL&language=EN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s