Is hardlopen slecht voor je knieën?

In het interview met de koning op zijn 50e verjaardag werd er gevraagd naar zijn sportieve activiteiten. Hij antwoordde dat hij veel probeert te fitnessen en af en toe hard te lopen, maar niet te veel, want dat is slecht voor de knieën. Steeds meer Nederlanders stappen in hun hardloopschoenen en gaan soms bijna dagelijks een rondje hardlopen. Hoe slecht is hardlopen dan voor je knieën? En als dat zo is, kunnen we iets doen om dat te voorkomen?

Weetjes over slijtage van de knie 

Over het algemeen zijn we bang dat we met hardlopen het risico verhogen op slijtage (medische term: artrose) van de knie. Knieartrose is de meest voorkomende vorm van artrose in Nederland met zo’n 50.000 nieuwe gevallen elk jaar. Vrouwen krijgen 2x zo vaak de diagnose knieartrose dan mannen. Belangrijke risicofactoren voor knieartrose  zijn onder meer hoge leeftijd, overgewicht en knieblessures. Als je last van artrose in de knie hebt, heb je vooral veel pijn. De knie is vaak stijf en je kunt hem minder goed bewegen. De belangrijkste behandeling van knieartrose is vaak afvallen (minder belasting op de knie), de gewone paracetamol en blijven bewegen om zo de spieren om de knie sterk te maken. Bij ernstige artrose kan de knie ook worden vervangen door een kunstknie.

Verhoogt hardlopen het risico op knieartrose? (1–5)

In een grote studie in de VS werd in 1999 gevonden dat intensieve lichamelijke activiteit het risico verhoogt op knieartrose. In deze studie werden 470 mensen ondervraagd over hun lichamelijke activiteit en werd er 2x een röntgenfoto van de knie gemaakt om te kijken naar tekenen van artrose. Vooral de mensen die voor meer dan 3 uur zware lichamelijke activiteit deden, hadden een verhoogd risico op knieartrose. Het is niet geheel duidelijk wat deze zware lichamelijke activiteit inhield, maar naar alle waarschijnlijk waren het vooral de mensen met zwaar fysiek beroep, zoals bouwvakkers of stratenmakers.

Nu specifiek voor hardlopen.. In een groot onderzoek, (meer dan 125.000 mensen deden mee) waar meerdere verschillende studies werden samengenomen, werd gevonden dat hardlopen op recreatief niveau het risico op knieartrose (en ook heupartrose) niet verhoogd. Zo ongeveer 3,5 % van de recreatieve lopers in deze groep had last van knie of heupartrose tegenover 10,2 % van de niet-lopers. De onderzoekers keken ook naar een groep professionele hardlopers waar 13,3% knie of heupartrose had ontwikkeld.

Hardlopen lijkt dus niet tot meer knieartrose te leiden, misschien verlaagt het zelfs wel het risico op slijtage. Een Finse studie vond dat bewegen, ook hardlopen, het risico op knieartrose bijna kan halveren. Zij vonden ook dat obesitas (extreem overgewicht), knieblessures en zwaar fysieke arbeid kunnen het risico op knieartrose zo’n 5 tot 7x verhogen. Een leuk weetje: roken kan het risico op knieartrose ook verlagen.. Roken brengt natuurlijk wel een hoop andere gezondheidsrisico’s met zich mee, maar dat voor een andere keer.

Conclusie

Hardlopen verhoogt het risico op slijtage van je knie niet, zolang je het niet op professioneel niveau doet. Regelmatige beweging, zoals hardlopen, kan juist het risico op slijtage van de knie verlagen. Belangrijke risicofactoren voor knieartrose zijn overgewicht, zwaar fysiek werk en knieblessures.

Zorg dus wel dat je geen knieblessures oploopt tijdens het hardlopen of andere sporten. Als je er wel één oploopt, ga dan altijd naar de huisarts en zorg dat je goede fysiotherapie krijgt!

  1. Alentorn-Geli E, Samuelsson K, Musahl V, Green CL, Bhandari M, Karlsson J. The Association of Recreational and Competitive Running With Hip and Knee Osteoarthritis: A Systematic Review and Meta-analysis. J Orthop Sport Phys Ther [Internet]. JOSPT, Inc. JOSPT, 1033 North Fairfax Street, Suite 304, Alexandria, VA 22134-1540 ; 2017 Jun [cited 2017 Sep 5];47(6):373–90. Available from: http://www.jospt.org/doi/10.2519/jospt.2017.7137
  2. Toivanen AT, Heliövaara M, Impivaara O, Arokoski JPA, Knekt P, Lauren H, et al. Obesity, physically demanding work and traumatic knee injury are major risk factors for knee osteoarthritis–a population-based study with a follow-up of 22 years. Rheumatology (Oxford) [Internet]. 2010 Feb 1 [cited 2017 Sep 5];49(2):308–14. Available from: https://academic.oup.com/rheumatology/article-lookup/doi/10.1093/rheumatology/kep388
  3. Lane NE, Bloch DA, Jones HH, Marshall WH, Wood PD, Fries JF. Long-Distance Running, Bone Density, and Osteoarthritis. JAMA J Am Med Assoc [Internet]. American Medical Association; 1986 Mar 7 [cited 2017 Sep 5];255(9):1147. Available from: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?doi=10.1001/jama.1986.03370090069022
  4. McAlindon TE, Wilson PW, Aliabadi P, Weissman B, Felson DT. Level of physical activity and the risk of radiographic and symptomatic knee osteoarthritis in the elderly: the Framingham study. Am J Med [Internet]. 1999 Feb [cited 2017 Sep 5];106(2):151–7. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10230743
  5. Running and Osteoarthritis: Does Recreational or Competitive Running Increase the Risk? J Orthop Sport Phys Ther [Internet]. 2017 Jun [cited 2017 Sep 5];47(6):391–391. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28566050

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s